Ook nu is goed slapen belangrijk. Bekijk onze aanbiedingen!
Lees meerHeeft u last van nekklachten of slaapt u de laatste tijd slechter door een slecht of oud kussen? Lag uw kussen perfect bij aankoop, maar is deze nu zo plat als een deurmat en wordt u wakker met last van uw nek? Om een volgende miskoop te voorkomen, is het belangrijk om op te letten dat een hoofdkussen uw hoofd en nek goed ondersteunt. Hoe werkt dat en waar moet u dan op letten? De slaapspecialisten van Bedding leggen u graag uit hoe u een kussen kiest om nekklachten te voorkomen.
Een goed kussen voorkomt nekklachten
Wat is nou eigenlijk het beste hoofdkussen tegen nekklachten? Op die vraag is lastig een eenduidig antwoord te geven. Een goed passend kussen geeft u de juiste ondersteuning, waardoor uw schouder en hoofd ontlast worden. Het beste hoofdkussen is voor iedereen persoonlijk. De één zweert bij Tempur, de ander sleept het liefst zijn donzen kussen overal mee naartoe. Helaas liggen veel mensen al jaren op een verkeerd kussen, met diverse klachten tot gevolg, bijvoorbeeld nekklachten. Veel mensen denken dat de problemen misschien te maken hebben met hun matras of hun slaaphouding, en dat is absoluut belangrijk. Maar vaak kan een goed hoofdkussen dat aansluit bij uw matras al een hoop ellende voorkomen!
Een slecht kussen: de klachten
Als u al eens op een slecht kussen heeft gelegen, herkent u zich vast in 1 of meer van deze klachten:
- Liggen woelen en slecht slapen
- Druk op de schouder of last van schouderbladen
- Nekklachten
- Wakker worden met hoofdpijn (te zacht of te hard kussen)
- Hand onder uw kussen voor ondersteuning
- Steeds maar het kussen blijven opschudden

Krijg persoonlijk advies om van uw nekklachten af te komen
Gebruik onze slaapwijzer om gericht advies te krijgen voor een bed, bedbodem of matras. Binnen 3 werkdagen ontvangt u een persoonlijk advies van één van onze slaapadviseurs. Volledig vrijblijvend en gratis.
Wanneer wordt het tijd voor een nieuw kussen?
Als u de bovenstaande klachten herkent of al langere tijd minder prettig slaapt, wordt het tijd om uw kussen te vervangen. Gemiddeld gezien kunt u het beste om de 4-5 jaar een nieuw kussen kopen, vanwege hygiëne en een optimaal comfort.
Hoe bepaal ik welk kussen voor mij geschikt is?
Waar moet u nu eigenlijk op letten bij het kopen van een kussen? Welk hoofdkussen u prettig vindt liggen, is natuurlijk persoonlijk. Maar uit onze ervaring als slaapspecialist weten wij inmiddels dat hierbij 3 aandachtspunten zijn om op te letten:
- Ga uit van het matras waar u op ligt
- Ga op zoek naar ‘bewuste’ ondersteuning
- Ga uit van uw favoriete slaaphouding
1. Ga altijd uit van het matras waar u op ligt
Ligt u op een zacht of een wat harder matras? Dit bepaalt hoever u met uw schouder wegzakt. Kijk dus hoeveel schouder u overhoudt, dit bepaalt dan vervolgens de dikte van het kussen. Wanneer u naar de showroom komt in Ede, kijken wij met u mee en geven wij u persoonlijk advies.
2. Ga op zoek naar ‘bewuste’ ondersteuning (niet storend, wel aanwezig)
Wat bedoelen wij nu met ‘bewuste’ ondersteuning? Het volgende: het kussen moet niet storend aanwezig zijn, maar uw hoofd op een aangename manier ondersteunen. Of een kussen precies comfortabel ligt of het nèt niet is, komt best nauw. Omdat het een kwestie van gevoel is, kunt u dit het beste zelf ervaren. We nemen graag de tijd om u te begeleiden bij het kiezen van een passend hoofdkussen. Kom eens langs in de showroom of maak een afspraak.
3. Ga uit van uw favoriete slaaphouding
Last but not least moet u bij het kiezen van een kussen rekening houden met hoe u het liefst in bed ligt. Uw slaaphouding bepaalt namelijk voor een groot deel wat voor soort ondersteuning u van het kussen nodig heeft om nekklachten te voorkomen. Zo is een hoofdkussen dat geschikt is voor rugslapers niet geschikt voor buikslapers, en vice versa.
Ik slaap op mijn buik. Welk kussen kan ik het beste kiezen tegen nekklachten?
Kies als buikslaper voor een dun hoofdkussen. Op deze manier wordt uw nek zo min mogelijk belast. Zo kunt u kiezen voor de dunste variant van Silvana Support. Ook hebben wij van Tempur het Ombracio kussen, speciaal ontworpen voor buikslapers. Dit is een vrij plat kussen in vlindervorm waar u uw armen omheen kunt vormen, dat uw ademhaling ondanks het buikliggen zoveel mogelijk optimaliseert.
Is slapen op mijn buik echt zo ongezond?
Misschien heeft u het al eens eerder gehoord: slapen op uw buik is niet goed voor uw gezondheid. Het hoofd ligt in deze slaaphouding gedraaid en schuin, wat kan leiden tot nekklachten. Ook zakt de onderrug bij slapen op uw buik te veel door, waardoor er veel druk op de tussenwervelschijven komt. De beste oplossing tegen klachten bij het slapen op uw buik is om het buikliggen af te leren. Bekijk ook de blog van één van onze leveranciers over hoe u buikslapen kunt afleren.
Hoe kan ik nekklachten en heupklachten verminderen als buikslaper?
Wilt u tóch op uw buik liggen, dan kunt u pijnklachten verminderen door:
- één been op te trekken (flamingohouding). Dit ontlast het bekken.
- een kussen onder buik en heupen te leggen om rugklachten te verlichten.
Ik slaap het liefst op mijn rug. Waar moet ik dan op letten bij een kussen?
Hierbij een paar adviezen bij het kiezen van een kussen als rugslaper:
-
Kies een kussen dat niet te dik is.
Veel mensen die op hun rug slapen kiezen voor een te dik hoofdkussen. Hierdoor komt de nek in een knik te liggen en kunt u nekpijn, hoofdpijn of zelfs migraine krijgen.
-
Let als u op het hoofdkussen ligt op dat uw hoofd niet te veel naar de zijkant zakt.
Dit voorkomt ademhalingsproblemen en zorgt ervoor dat u stabiel ligt.
Ik ben een zijslaper, welk kussen is het meest geschikt voor mij?
De zijligging is verreweg de meest populaire slaaphouding, met name de foetushouding. Slaapt u graag op uw zij, dan kunnen we u feliciteren. U heeft namelijk de meest gezonde slaaphouding! Waarom is dat zo:
- De wervelkolom kan zich het beste ontspannen als u op uw zij ligt.
- De zijligging bevordert de spijsvertering en bloedsomloop
- Op je zij liggen vermindert snurken en reflux.
Waar moet ik op letten als zijslaper?
Bent u een zijslaper, let dan bij het kiezen van een kussen vooral op de afstand tussen uw hals en de matras. U hoort zo te liggen dat uw wervelkolom horizontaal ligt. Wij kunnen dit bij u bekijken, wanneer u langskomt in de showroom. In kussens voor zijslapers hebben wij genoeg keuze, in diverse diktes, hardheden en verschillende materialen. Wat u het prettigst vindt kunt u het beste zelf uitproberen. Wij adviseren u hierbij graag!
Verschillende materialen kussens
Of u nu op uw buik, rug of zij slaapt, u kunt kiezen uit hoofdkussens met een synthetische vulling, donzen kussens, traagschuim kussens of latex varianten.
Hieronder hebben we enkele eigenschappen van diverse materialen voor u uitgewerkt, om u wat kennis mee te geven.
Deze kussens zijn hygiënisch, want wasbaar, en zijn over het algemeen de goedkoopste keuze. Wij hebben diverse hardheden beschikbaar voor de kussens. De synthetische kussens hebben een losse vulling.
–> Ga naar synthetische kussens
Bij Bedding hebben wij latexkussens met een hoogte tussen de 9 en 15 cm, en een hardheid van medium of soft. Het voordeel van latex is dat het een vaste vorm heeft, en de vulling dus niet kan gaan schuiven. Ook behoudt het hoofdkussen zijn vorm door de goede puntelasticiteit. Alle latex kussens zijn voorzien van een wasbare tijk.
–> Ga naar latex kussens
Traagschuimkussens vormen zich naar uw hoofd en hebben op die manier een drukverlagende werking. Van Tempur hebben wij een divers aanbod aan voorgevormde ergonomische kussens. Vindt u een vaste vorm storend en heeft u liever een knuffelkussen, met ‘vlokjes’ die u zelf kunt opschudden zoals u dit wilt? Ook dat is mogelijk. Bijzonder is het Ombracio kussen, dat speciaal voor buikslapers ontwikkeld is. Dit is een vrij plat kussen in vlindervorm waar u uw armen omheen kunt vormen.
–> Ga naar traagschuim kussens
Wilt u een hemels zacht en lekker warm kussen, dan is een donzen kussen misschien iets voor u. Wij hebben diverse soorten donzen hoofdkussens in ons assortiment.
–> Ga naar donzen kussens
De hygiëne van een kussen wordt voor een groot deel bepaald door de tijk die eromheen zit. Een trend die wij tegenwoordig steeds vaker zien terugkomen zijn bamboe kussenhoezen. Bamboe neemt vocht op en ventileert goed en is daarom zeer geschikt als kussenhoes. Daarnaast is het ook nog eens een duurzaam product, dus goed voor het milieu!
Kom langs bij de showroom van Bedding in Ede
Wilt u ook eindelijk een kussen dat jarenlang lekker ligt, en niet na korte tijd weer inzakt? Waarvan u geen nekklachten krijgt en waardoor u weer uitgerust wakker wordt? Bij Bedding nemen we graag de tijd om u te begeleiden om het beste hoofdkussen te vinden. Welk materiaal kussen prettig voor u ligt, en wat een fijne ondersteuning is, moet u toch echt zelf ervaren. Maar met goede begeleiding komt u tot het beste hoofdkussen voor uw wensen! Kom dus langs in onze showroom in Ede!