Koudschuim of traagschuim matras: waar kies je voor?
-
7 maart 2022
-
3 minuten leestijd
Een matras van koudschuim of liever traagschuim; waar moet je voor kiezen? We sommen de verschillen en overeenkomsten tussen koudschuim en traagschuim voor je op.
Wat is het verschil tussen een koudschuim matras en traagschuim matras? Om een keuze te kunnen maken, is het goed om te weten waarin deze matrassen verschillen en overeenkomen.
Koudschuim heeft niets te maken met hoe warm- of koudbloedig je bent. Of hoe koud het matras aanvoelt. Koudschuim is gemaakt van polurethaan, afgekort als PU. PU is een kunstmatig alternatief voor leer.
Een andere term voor koudschuim is ‘HR schuim’. HR staat voor High Resilience en betekent, vrij vertaald, hoge mate van veerkrachtigheid.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Een van de voordelen van koudschuim is dat het je lichaam volledig ondersteunt. Bovendien ventileert het goed, dat komt door de structuur van het matras. Koudschuim is opgebouwd uit open cellen. Het voordeel hiervan is dat wanneer je transpireert, het zweet verdampt.
Dat is met oog op hygiene nog een voordeel van een matras van koudschuim, en heeft invloed op de levensduur van je matras.
Koudschuim biedt niet alleen ondersteuning, maar is ook veerkrachtig. Dat houdt in dat het matras zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt nadat je erop hebt geslapen. Dat bevordert het slaapcomfort.
De eigenschappen van een matras van koudschuim op een rij:
De nadelen van koudschuim zijn persoonsgebonden. Hoe iemand het comfort en de ondersteuning van een koudschuim matras ervaart, loopt zeer uiteen. Bovendien moet je aan ieder nieuw matras wennen, ook aan een matras van koudschuim.
Oriënteert u zich op een nieuw bed? Meld u vrijblijvend aan voor onze e-mails met waardevolle tips én ontvang een gratis ergonomisch kussen!
Een van de verschillen tussen koudschuim en traagschuim is het materiaal. Koudschuim wordt gemaakt van polurethaan, traagschuim van polyurethaan.
Traagschuim wordt ook wel visco-elastisch schuim of NASA-schuim genoemd. De term ‘NASA-schuim’ verwijst naar de jaren zestig, waarin traagschuim werd ontwikkeld voor de ruimtevaart.
Nog een verschil is dat traagschuim niet veerkrachtig is. Een matras van traagschuim geeft geen tegendruk. Het schuim reageert ’traag’: wanneer je het indrukt, keert het langzaam in oorspronkelijke vorm terug.
Wat zijn de voordelen van traagschuim? Traagschuim is zowel drukverlagend als drukverdelend: je lichaamsgewicht wordt over het hele matras verdeeld.
Hierdoor verlaagt het aantal drukpunten. Dat komt doordat traagschuim op warmte reageert, hierdoor vormt je matras contouren. In andere woorden: het matras vormt zich naar je lichaam.
De eigenschappen van een matras van traagschuim op een rij:
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Een matras van traagschuim ademt minder dan koudschuim. Transpireer je snel, dan is traagschuim voor jou niet de beste keuze.
Twijfel je tussen een matras van koudschuim of traagschuim? Kom naar onze showroom in Ede, voor advies van een van onze slaapspecialisten. Dan kun je de bedden niet alleen uitproberen, maar kunnen we je ook adviseren. Bellen mag ook, natuurlijk.