Dit is de reden dat je droomt
-
30 januari 2023
-
5 minuten leestijd
Zand tussen je tenen, de zon op je lijf, een ijskoud drankje in je hand, en dan word je wakker. Je droomde dat je op vakantie was, maar je wekker maakt glashard duidelijk dat je werkdag gaat beginnen. Waarom dromen we eigenlijk?
Wist je dat je ongeveer 2000 dromen per jaar hebt? Je droomt ongeveer 2 uur per nacht, opgedeeld in 5 tot 7 dromen. De duur van je droom kan uiteenlopen van 5 tot 45 minuten. Maar waarom dromen we eigenlijk? En wat zijn dromen?
Een droom is een opeenvolging van beelden, gedachten, emoties en gevoelens die zich in je geest afspelen tijdens je slaap. Het is een soort film van je eigen gedachten. Of, zoals sommigen zeggen, een manier om onafgemaakte emoties, gedachten en problemen te verwerken.
Dat vindt ook de Amerikaanse hoogleraar psychiatrie Milton Kramer. Hij meent dat ‘onze dromen gaan over wat ons overdag bezighoudt’. Door te dromen kun je verwerken wat je overdag hebt meegemaakt.
Wanneer je prikkels van overdag verwerkt en herinneringen opslaat, kun je informatie verwerken. Om die reden worden dromen ook wel ‘dagrestanten’ genoemd. Je kunt beter met emoties omgaan wanneer je REM-slaap voldoende is.
REM staat voor ‘Rapid Eye Movement‘ en is een van de fases in je slaapcyclus. Een cyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en bestaat uit vijf fases in totaal:
Volgens het Nederlands Herseninstituut ervaren we in deze fase de meest levendige dromen, daarom wordt je REM-slaap ook wel ‘droomslaap’ genoemd.
Maar er zijn ook onderzoekers die anders denken over deze bewuste slaapfase en verhoogde breinactiviteit. Volgens hen zijn dromen zinloos. Want: ‘Als dromen geen diepere betekenis hebben, heb je er dan wel iets aan?’
Anderen menen van wel. Een daarvan is Richard Wiseman, een psycholoog van de Britse University of Hertfordshire. Hij is van mening dat dromen invloed kunnen hebben op je levensloop. Voor zijn boek verzamelde hij levensveranderende dromen, waaronder die van een vrouw die droomde dat ze slanker en gezonder was. Na haar droom ging ze op dieet.
Oriënteert u zich op een nieuw bed? Meld u vrijblijvend aan voor onze e-mails met waardevolle tips én ontvang een gratis ergonomisch kussen!
Sommige dromen, vooral nachtmerries, onthoud je tot in detail. Je kunt ze zo opnieuw afspelen in je gedachten, maar de meeste dromen ben je al vergeten wanneer je wakker bent. Dat heeft te maken met het moment waarop je wakker wordt.
Volgens onderzoekers van het Lyon Neuroscience Research Center hebben mensen die hun dromen wél onthouden meer hersenactiviteit in hun temporopariëtale junctie (hersengebied achterin het brein) en prefrontale cortex (voorste gedeelte van de frontale hersenkwabben). Zowel tijdens hun slaap als wanneer ze wakker zijn.
Dromen. Iedereen doet het, en toch blijft het raadselachtig waarom we in onze slaap onze tanden verliezen, naakt zijn, achtervolgd worden, vallen, vliegen of onvoorbereid een examen afleggen. Maar dat dromen belangrijk is, daar staan we als slaapspecialist helemaal achter. Wij kunnen je helpen om je slaapcomfort te vergroten (en daardoor nog beter te dromen).