De slaapfases van je hersenen: zoveel REM-slaap heb je nodig
-
14 februari 2022
-
3 minuten leestijd
Wist je dat we in verschillende fases slapen? Deze fases vormen een slaapcyclus. Een van die fases is REM-slaap, waar we in dit artikel dieper op ingaan.
REM-slaap staat voor ‘Rapid Eye Movement‘ en is een van de fases in je slaapcyclus. Een cyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en bestaat uit vijf fases in totaal:
De cyclus doorloop je in een normale nacht vier tot vijf keer. Na elke cyclus word je even wakker. Dit gebeurt onbewust: zo checkt je lichaam of alles in orde is. Heb je geen pijn? Is je blaas niet (te) vol? Is de omgeving veilig? Als alles spreekwoordelijk is afgevinkt, val je weer in slaap en begint de cyclus opnieuw.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Hoe val je in REM-slaap? Om in REM-slaap te komen, moet je inslapen. In deze fase schipper je tussen waken en slapen. Hierbij neemt de hersenactiviteit af en vallen je ogen toe. De inslaapfase duurt enkele minuten.
Na de inslaapfase volgt de lichte slaap. Hoewel je niet meer van elk geluid wakker wordt, slaap je nog niet diep. Heb je even geslapen en word je wakker, dan heb je niet het gevoel dat je goed hebt geslapen. De lichte slaap duurt iets langer dan een uur.
In fase drie, de overgangsfase, daalt je hartritme, wordt je ademhaling regelmatig en ontspannen je spieren. De overgangsfase duurt enkele minuten.
Oriënteert u zich op een nieuw bed? Meld u vrijblijvend aan voor onze e-mails met waardevolle tips én ontvang een gratis ergonomisch kussen!
Na de overgangsfase val je in diepe slaap. Deze fase, die ongeveer twintig minuten duurt, zorgt voor fysieke rust. Als je in de tussentijd wakker wordt, kan het zijn dat je je verward voelt.
Waar je ademhaling en hartritme in de overgangsfase nog regelmatig waren, zijn ze in REM-slaap onregelmatig. Je bloeddruk stijgt, je spieren ontspannen compleet. In deze fase verwerk je gegevens en sla je dingen op in je langetermijngeheugen.
In deze fase herstel je ook emotioneel. Volgens het Nederlands Herseninstituut ervaren we in deze fase de meest levendige dromen, daarom wordt je REM-slaap ook wel ‘droomslaap’ genoemd.
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)
Je REM-slaap duurt ongeveer twintig minuten. Na je REM-slaap word je wakker, heel kort. Zo kort dat je het je niet herinnert. Hierna start de cyclus opnieuw.
Hoeveel REM-slaap je nodig hebt, is per persoon afhankelijk. Het heeft te maken met persoonlijke behoeften en je leeftijd.
REM is een afkorting en staat voor Rapid Eye Movement. In deze fase bewegen je ogen voortdurend. REM-slaap wordt ook wel ‘paradoxale slaap’ genoemd. Dat komt doordat je lichaam volledig rust, maar je brein hartstikke actief is. Er is een paradox, een tegenstrijdigheid.
Tijdens je REM-slaap verwerk en order je informatie. De ervaringen die je overdag hebt opgedaan, verwerkt je brein terwijl je slaapt. Daarom gaan je ogen snel heen en weer, terwijl je oogleden dicht zijn.
Dat is ook de reden dat de REM-slaap zo belangrijk is, om ervaringen te verwerken. Dit vergroot je hersencapaciteit en ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen. Wanneer je weinig REM-slaap hebt, heb je het gevoel dat je hoofd ‘vol’ is, je hebt weinig verwerkt in je slaap. Hierdoor kun je je slecht concentreren en dingen relativeren.
Wil je je REM-slaap verbeteren, je slaapcomfort? Het begint bij het verbeteren van je slaappatroon. Wij zetten een aantal tips op een rij:
In dit artikel vind je meer tips om je REM-slaap te verbeteren.
Geraadpleegde bron: Het Nederlands Herseninstituut