Slaapritme in de war?
-
23 juni 2021
-
4 minuten leestijd
Is je slaapritme in de war? Wat zijn de oorzaken daarvan? En wat kun je eraan doen?
Wij geloven dat slaapcomfort essentieel is voor een gelukkig leven. Maar wat als je last hebt van een verstoord slaapritme? In dit artikel leggen we uit wat enkele mogelijke oorzaken zijn, hoe je dat herkent, en wat je eraan kunt doen.
We spreken van een gezond slaapritme wanneer je gemiddeld 7 tot 8 uur per dag slaapt. Natuurlijk zal dt per persoon verschillen – er zijn mensen die aan 5 uur slaap voldoende hebben – maar dit is gemiddeld gesproken het gemiddeld aantal uren slaap voor een volwassene.
Veel mensen gaan rond 23.00 uur slapen en staan tussen 6.30 en 7.00 uur weer op. In het weekend en tijdens de vakantie slapen we vaak wat langer, maar de meeste mensen hebben ook wel eens een periode doorgemaakt waarbij je minder makkelijk in slaap komt.
Deze periodes gaan vaak ook weer weg, gelukkig. En zolang we dagelijks een regelmatig patroon volgen, raakt ons waak- en slaapritme niet verstoord, en leven we volgens het menselijke biologische dag- en nachtritme.
De universiteit van Michigan heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de slaapgewoontes van duizenden mensen. En wat blijkt? Over het algemeen slapen we te weinig en blijven we te lang wakker. Onze privé- en werkverplichtingen lijken ervoor te zorgen dat een verstoord slaapritme wereldwijd een nieuwe trend is. Met vervelende gevolgen!
De meer officiële benaming voor ‘slaapritme in de war’ is Circadiane Ritmestoornis (CRSD). Mensen die lijden aan CRSD hebben slaappatronen die niet overeenkomen met een ‘normaal dag- en nachtritme’. Deze circadiane slaapritmestoornissen kunnen ingedeeld worden in de volgende 4 groepen:
Wanneer deze stoornissen langer dan 6 maanden aanhouden kunnen ze problemen veroorzaken. Dat gaat niet alleen om medische of psychische problemen. Ook het werk, het privé- en sociale leven kunnen lijden onder een verstoord slaapritme. Veel mensen komen uiteindelijk in een neerwaartse spiraal terecht.
Oriënteert u zich op een nieuw bed? Meld u vrijblijvend aan voor onze e-mails met waardevolle tips én ontvang een gratis ergonomisch kussen!
Er kunnen diverse oorzaken worden aangewezen voor circadiane ritmestoornissen. Je slaapritme kan in de war raken door een jetlag, of door in onregelmatige ploegendiensten te werken. Voor sommigen is de overgang van zomer- naar wintertijd, en andersom, een oorzaak van een verschuiving in het slaapritme.
CRSD kan ook het gevolg zijn van een medische aandoening, of komen door het gebruik van middelen zoals efedrine of cafeïne. Verder kunnen ook psychische stoornissen een rol spelen bij een verstoord slaapritme.
Een opvallende uitkomst van het onderzoek van de universiteit van Michigan is dat we slechter slapen door de komst van laptops, tablets en smartphones. Wanneer je vlak voor het slapengaan nog te veel licht op je netvlies krijgt, dan maakt je lichaam minder melatonine aan, en dat is nou juist ons slaaphormoon. Daarom raden we aan om twee uur voor het slapengaan deze toestellen aan de kant te leggen. Schermen uit dus!
Als laatste valt op dat we door mobiliteitsproblemen, zoals openbaar vervoer en files, vroeger op moeten staan om op tijd op het werk te komen. En dat terwijl we niet vroeger gaan slapen!
Dit alles beïnvloedt onze biologische klok, waardoor we steeds minder slapen. Dit zorgt voor een zekere gewenning. En hoewel we dit nieuwe ritme op zich wel lijken aan te kunnen, zijn we wel sneller moe, ziek en uitgeput.
Minder dan 7 of 8 uur slaap doet ons geen goed. Slaaptekort veroorzaakt niet alleen problemen op korte termijn, zoals vermoeidheid overdag. Het kan ook verschillende kwalen op lange termijn geven, van obesitas tot hartproblemen en een chronisch vermoeidheidssyndroom.
Voor goede hulp bij je slaapritme, is het altijd verstandig om advies te vragen aan je huisarts.
Wanneer je slaapritme in de war is, is het ook verstandig om je slaapcomfort goed onder de loep te nemen. Een goed bed is vaak al een eerste goede stap naar een betere slaaphouding en dus een betere nachtrust.
Wanneer je last hebt van CRSD dan kun je ook met onze slaapspecialisten overleggen wat de beste oplossing is voor je slaapprobleem. Zij zullen samen met je zoeken naar de beste oplossing. De juiste bedbodem geeft op de juiste plekken voldoende ondersteuning aan je lichaam, het juiste matras geeft je lichaam een comfortabele slaaphouding, het juiste kussen ondersteunt je nek zodat je ontspannen ligt.
Advies nodig? Stap gewoon eens binnen bij onze beddenspeciaalzaak in Ede.