Wat is slaapapneu? Hoe herken je het, en wat kan je er aan doen?
-
26 mei 2021
-
4 minuten leestijd
Wat is slaapapneu? Hoe weet je wanneer je er last van hebt, en wat kun je er tegen doen?
Wij geloven dat slaapcomfort essentieel is voor een gezond en rijk leven. Maar wat als je last hebt van slaapapneu? Bij een apneu is er een ademstilstand of verzwakte ademhaling tijdens de slaap. Iedereen heeft daar wel eens een keertje last van, maar bij sommige mensen is er echt sprake van een slaapstoornis. Dat komt voor bij 5-10% van de bevolking.
In deze blog leggen we uit wat slaapapneu is, wanneer je last hebt van deze slaapstoornis, hoe je dat herkent, en wat je er aan kunt doen.
Apneu betekent letterlijk ‘geen lucht’. Slaapapneu is dan ook een slaapstoornis waarbij er tijdens het slapen een ademstilstand of een ernstig verzwakte ademhaling is.
Door slaap apneu wordt de luchtpijp tijdens het slapen afgesloten door je tong, huig of de weke delen achterin de keel. Daardoor krijg je even geen of minder lucht binnen. Er wordt dan onvoldoende zuurstof opgenomen en ook geen koolstofdioxide uitgeademd. Een gevolg daarvan is dat het CO2-gehalte in het bloed stijgt. Je lichaam geeft dan automatisch aan de hersenen het signaal om wakker te worden.
Mensen met slaapapneu worden dan ook vaak onbewust met een schok wakker. De ademhaling wordt dan meteen hervat, men valt weer in slaap, en het proces herhaalt zich meerdere keren per nacht.
Als dit stokken van de adem meer dan 10 keer per uur voorkomt, is er sprake van het slaapapneusyndroom. Wanneer je je laat onderzoeken op slaapapneu, worden je ‘ademstilstanden’ geregistreerd. Zowel apneu’s als hypopneu’s.
Bij een apneu is de luchtweg volledig geblokkeerd, bij een hypopneu gedeeltelijk. De Apneu Hypopneu Index (AHI) geeft de ernst van de slaapapneus weer:
Bij slaapapneu kunnen we 3 soorten onderscheiden:
Hiernaast kan ook hypopneu voorkomen. Bij een hypopneu is er een vermindering (van minstens 50%) van de ingeademde lucht zonder dat er een volledige ademhalingsonderbreking is.
Oriënteert u zich op een nieuw bed? Meld u vrijblijvend aan voor onze e-mails met waardevolle tips én ontvang een gratis ergonomisch kussen!
Het is vaak lastig om één specifieke oorzaak van slaapapneu aan te wijzen. Vaak is het een combinatie van de onderstaande factoren waardoor je ademhaling tijdens de slaap beïnvloed wordt:
Slaapapneu komt voor bij ongeveer 5 tot 10% van de bevolking. Het komt meer voor bij mannen dan vrouwen, meer bij zwaarlijvigen en het neemt toe met de leeftijd. Twijfel je of je ook last hebt van slaapapneu, neem dan vooral eerst contact op met je huisarts.
Hoe weet je nou zeker dat je last hebt van apneu? Hoe eerder je weet waar je last van hebt, hoe eerder je kunt ingrijpen. Want apneu kan grote gevolgen hebben voor het hele lichaam. Slaap apneu kan onder andere volgende symptomen veroorzaken:
Behalve verschillende behandelingen voor slaapapneu is het ook verstandig om je slaapcomfort goed onder de loep te nemen. Een goede bedbodem, een lekker hoofdkussen en fris beddengoed zijn vaak al een eerste goede stap naar een betere slaaphouding en dus een betere nachtrust.
Wanneer je last hebt van slaap apneu kun je met onze slaapspecialisten overleggen wat de beste oplossing is voor jouw slaapprobleem. Zij zoeken samen met jou naar de beste oplossing.
De juiste bedbodem geeft op de juiste plekken voldoende ondersteuning aan je lichaam, het juiste matras geeft je lichaam een comfortabele slaaphouding, het juiste kussen ondersteunt je nek zodat je ontspannen ligt.
Advies nodig? Stap gewoon eens binnen bij onze beddenspeciaalzaak in Ede.