Vaak je bed uit om te plassen?
-
28 september 2021
-
3 minuten leestijd
Jeuk, rusteloze benen, zwangerschap: er zijn verschillende redenen waardoor je nachtrust verstoord kan worden. Net als vaak je bed uit moeten om te plassen. Deze tips helpen je om dat ongemak te verminderen en je slaapcomfort vergroten.
Als je een keer je bed uit moet om naar het toilet te gaan, zal je je er niet zo snel druk om maken. Je stapt uit bed, leegt je blaas en valt (hopelijk snel) weer in slaap. Gebeurt dit vaker dan één keer per nacht, dan is dat bijzonder vervelend. Voor dit ongemak is een naam bedacht: nycturie.
Overactieve blaas
Nycturie, oftewel vaak moeten plassen ’s nachts, komt vooral voor op oudere leeftijd. Dit kan onder meer ontstaan door een overactieve blaas. Hierdoor heb je al bij een kleine hoeveelheid urine een drukkend gevoel op je blaas.
Daarnaast houden ouderen meer vocht vast doordat ze minder bewegen en het hart minder krachtig pompt. Tijdens het slapen, wanneer je horizontaal ligt, wordt vocht verdeeld over het lichaam. Dit zet je nieren aan het werk. Het gevolg? Vaker je bed uit om te plassen! Het kan daarom helpen om vaker ’s middags even te rusten.
Oriënteert u zich op een nieuw bed? Meld u vrijblijvend aan voor onze e-mails met waardevolle tips én ontvang een gratis ergonomisch kussen!
Hebben alleen ouderen last van nachtelijk plassen? Integendeel, ’s nachts moeten plassen, komt ook voor op jongere leeftijd. Ook bij een normale blaascapaciteit. In dit geval vult je blaas zich ’s nachts met veel urine. Dit heet nachtelijke polyurie.
Van ‘veel’ spreek je wanneer je meer dan een derde van de totale hoeveelheid urine over 24 uur ’s nachts plast. Hierbij draait het vaak om de zouthuishouding van je lichaam. Dit moet in evenwicht zijn, dat heeft met je hart- en nierfunctie te maken.
Hebben meer mannen dan vrouwen last van nachtelijk plassen? Nycturie neemt toe wanneer je ouder wordt, maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Zowel bij mannen al vrouwen. Op jonge leeftijd hebben vrouwen meer last van dit ongemak. Op oudere leeftijd verstoort het vooral het nachtritme van mannen. Door prostaatproblemen, bijvoorbeeld.
Naast een overactieve blaas en een verhoogde urine-aanmaak in de nacht zijn er meer oorzaken voor het nachtelijke plassen. Dit is slechts een klein overzicht van de oorzaken:
Wat kun je doen tegen nachtelijk plassen? Aan een kleine blaascapaciteit kun je natuurlijk weinig veranderen. Als beddenspeciaalzaak weten we: gelukkig heb je een aantal andere dingen wél in de hand. Met deze tips kun je dat drukkende gevoel op je blaas verminderen en je nachtrust bevorderen:
Gebruik je plastabletten? Dan is het verstandig om deze niet in de ochtend maar juist in de (na)middag, zo rond 16.00 uur, en uiterlijk zes uur voor het slapen te nemen. Zwellen je benen en enkels op overdag? Houd je voeten omhoog in een stoel of draag steunkousen.
Worden je klachten niet minder met deze tips? Je kunt altijd een arts raadplegen. Op aanraden van een arts kun je een vochtafdrijver innemen. Dit zorgt ervoor dat je je nachtelijke urineproductie onder controle houdt.