Schermtijd voor het slapengaan: drie fabels en feiten
-
21 augustus 2023
-
5 minuten leestijd
Gedachteloos door uw tijdlijn scrollen voor het slapengaan? Of nog even snel wat appjes beantwoorden in bed? Hoe erg is dat nou? Er bestaan veel fabels en feiten over schermtijd voor het slapengaan. Eén ding is zeker: het doet uw nachtrust meer kwaad dan goed. Dat leggen we u uit.
Dit is waar. Een televisie- of telefoonscherm, maar ook ledverlichting bijvoorbeeld, straalt blauw licht uit. Hier zijn onze ogen gevoelig voor. Het doet ons denken aan daglicht. Dit bevat ook veel blauw licht. Daardoor houdt blauw licht ons alert. Handig voor overdag, maar minder plezierig ’s nachts.
Door het blauwe licht komt de aanmaak van ons slaaphormoon, melatonine, op een laag pitje. Melatonine is één van de lichaamseigen stofjes die uw slaapritme regelt. Bij het invallen van de nacht, maakt de pijnappelklier het hormoon aan. Daardoor voelt u zich moe en slaperig worden, naarmate de avond vordert. Is dat niet het geval, dan wordt zowel inslapen, vast slapen als doorslapen een probleem.
Oriënteert u zich op een nieuw bed? Meld u vrijblijvend aan voor onze e-mails met waardevolle tips én ontvang een gratis ergonomisch kussen!
Nee, dit klopt niet. Het slaaphormoon, melatonine, is medeverantwoordelijk voor een goede nachtrust. Maar ook stofjes, zoals dopamine, cortisol, serotonine en adenosine hebben invloed op uw nachtrust. U kunt de aanmaak hiervan op verschillende manieren verstoren. Daardoor kan ook weinig zonlicht overdag, een intensieve training of wisselende diensten zorgen voor een slechte nacht.
Maar ook stress is een boosdoener. Het checken van uw telefoon of het kijken van een spannende serie kan, naast blauw licht, ook onrust veroorzaken. U wordt van alle kanten geprikkeld. Dat triggert de afgifte van stresshormonen. Wat u hier tegen kunt doen? Geef uw lichaam rust, al 30-45 minuten voor u gaat slapen. Zorg voor voldoende ontspanning gedurende de avond.
Deels waar. Een blauwlichtfilterbril filtert het blauwe licht. Tenminste: als het oranje/rode glazen heeft. Dat wil natuurlijk niet zeggen, dat er geen enkel licht binnenkomt. Ook andere lichtintensiteiten kunnen uw slaap beïnvloeden, maar in mindere mate. En stress blijft een factor. De activatie van uw hersenen voorkomt u niet met een blauwlichtfilterbril. Wel door ’s avonds voldoende rust te nemen.
Maar écht lekker slapen? Daarvoor heeft u ook een bed, matras en kussen nodig dat bij u past. Dat het comfort biedt, dat u nodig heeft. Als slaapspecialist hebben wij die kennis in huis. We adviseren u graag!