Last van slapeloosheid?
-
21 juli 2021
-
4 minuten leestijd
Last van slapeloosheid? Wat zijn de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen?
Wij geloven dat slapen – en slaapcomfort – essentieel is voor een gelukkig leven. Maar wat als je last hebt van een slapeloosheid? In dit artikel leggen we uit wat enkele mogelijke oorzaken zijn, hoe je dat herkent, en wat je eraan kunt doen.
Slapeloosheid is een steeds vaker voorkomende slaapstoornis, die staat voor moeilijk inslapen, vaak wakker worden tijdens de nacht of te vroeg wakker worden. Deze drie vormen kunnen tegelijkertijd voorkomen. Er is sprake van slapeloosheid als je hier minstens driemaal per week last van hebt.
Sommige mensen hebben tijdelijk last van slapeloosheid als gevolg van een stressvolle periode of een ingrijpende emotionele gebeurtenis. Dan spreken we van acute slapeloosheid.
Maar zelfs als de problemen opgelost zijn, kunnen de slaapklachten blijven bestaan en chronisch worden. Pas na drie à vier weken van slapeloosheid heeft het slaaptekort een duidelijke invloed op het lichamelijk en geestelijk functioneren. Dan spreken we van chronische slapeloosheid.
Oriënteert u zich op een nieuw bed? Meld u vrijblijvend aan voor onze e-mails met waardevolle tips én ontvang een gratis ergonomisch kussen!
Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor slapeloosheid. Bij acute slapeloosheid kunnen stressvolle gebeurtenissen overdag een invloed hebben op de slaap. Bij chronische slapeloosheid is er in de meeste gevallen geen duidelijk aanwijsbare oorzaak.
De slapeloosheid kan aangeleerd zijn gedurende een langere periode, terwijl de oorzaak op zich niet meer aanwezig is. Hieronder zetten we enkele mogelijke oorzaken op een rijtje.
Slapeloosheid verstoort je natuurlijke slaapritme. Dit is moeilijk te herstellen en kan leiden tot verschillende klachten die ook weer een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren.
Mensen met slapeloosheid kunnen overdag last hebben van één of meerdere van deze klachten:
Let op: slaapbehoeften kunnen verschillen van persoon tot persoon. Er zijn mensen die genoeg hebben aan vijf uur slaap of minder en hier geen hinder van ondervinden. Ouderen bijvoorbeeld hebben minder slaap nodig. Anderen hebben behoefte aan meer slaap en ondervinden wel degelijk klachten bij minder dan zeven of acht uur per nacht.
Het is allereerst belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om het slaapprobleem op te lossen. Je lichaam heeft tijd nodig om het foutieve slaappatroon af te leren en zich aan te passen aan een normaal biologisch dag- en nachtritme. Dit neemt gemiddeld twee tot drie weken in beslag. Als je slapeloosheid aanhoudt na drie à vier weken, en dus een chronische vorm aanneemt, neem dan contact op met je huisarts.
Hieronder beschrijven we een aantal mogelijke oplossingen op tegen slapeloosheid.
Om een goede slaaphygiëne aan te leren moet je oog hebben voor wat je nachtrust positief beïnvloedt, en vermijden waardoor je slecht(er) slaapt. Dit kun je doen:
Stress is een belangrijke oorzaak van slaapproblemen. En voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Door het besef van slapeloosheid raak je gespannen en associeer je het bed met wakker liggen. Dit creëert een negatieve denkspiraal waardoor de kans dat je snel in slaap valt verder verkleint. De manier van denken en leven kan een grote invloed hebben op je slaappatroon en je slaapprobleem.
Het kan helpen om na te denken over een andere manier om naar de dingen te kijken, over hoe je je leven anders en beter kan organiseren. Of hoe je problemen kunt aanpakken. Een idee is om problemen, zorgen en plannen voor het slapen gaan op te schrijven, zodat je ze niet vergeet maar wel met een gerust gemoed aan een goede nachtrust kunt beginnen.
Probeer op tijd tot rust te komen. Ontspannende technieken zoals meditatie kunnen hierbij helpen. Lichaam en geest komen dan tot rust. Dit kan leiden tot een diepere en rustgevende slaap.
Veel mensen grijpen bij slapeloosheid naar slaaptabletten of andere kalmerende middelen om tot rust te komen. Medicatie helpt slechts tijdelijk maar kan wel in de acute fase van slapeloosheid helpen om beter in te slapen. Let op: maak hier geen misbruik van, want dit werkt al snel verslavend en op lange termijn neemt de slaapkwaliteit af. De slapeloosheid kan dan zelfs erger zijn dan voorheen!
Een slaapprobleem kan het best opgelost worden door een niet medicamenteuze aanpak zoals cognitieve gedragstherapie. Deze therapie leert gedachten te sturen zodat je niet wakker ligt door te piekeren.
Wij raden je sowieso aan om, naast het kijken naar een geschikt bed of matras, je huisarts te raadplegen. Je slaapritme en gezondheid zijn te belangrijk om niet serieus te nemen.
Wanneer uw slaapritme in de war is, is het ook verstandig om uw slaapcomfort goed onder de loep te nemen. Een goed bed is vaak al een eerste goede stap naar een betere slaaphouding en dus een betere nachtrust.
Wanneer u last hebt van slapeloosheid dan kunt u ook met onze slaapspecialisten overleggen wat de beste oplossing is voor uw slaapprobleem. Zij zullen samen met u zoeken naar de beste oplossing. De juiste bedbodem geeft op de juiste plekken voldoende ondersteuning aan uw lichaam, het juiste matras geeft uw lichaam een comfortabele slaaphouding, het juiste kussen ondersteunt uw nek zodat u ontspannen ligt.
Advies nodig? Stap gewoon eens binnen bij onze beddenspeciaalzaak in Ede.